skarva-kakelugn

Om oss

posted on 24.03.2014 by Musik på Skärva

Att uppleva musik i Fredrik Henrik af Chapmans sommarhus Skärva Herrgård är lite extra unikt. I den åttkantiga salen stod för längesedan skeppsbyggarens stora ritbord, men nu finns här istället en flygel. Med bara 130 platser kommer publiken riktigt nära artisterna i en sal med fantastisk atmosfär. Sommartid tittar grönskan in genom fönster och dörrar. Vintertid eldar vi salens vackra kakelugnar och tänder ljus i kandelabrarna. Under sommaren ges ibland också konserter utomhus på Solgården med utsikt över Danmarksfjärden. 

Vi strävar också efter att varje år genomföra projekt som riktar sig till barn och ungdom med syfte att väcka intresse för musiken som scenkonst. Det kan till exempel vara konserter speciellt utformade för barn, master classes för unga musiker, eller musiklek för de allra minsta som uppmanar både till lyssning och till att själv delta med dans och rörelse.  

Läs mer i vår kalender och på Facebook.

 

Skärva herrgårds historia

Skärva herrgård byggdes 1785 – 1786 av varvsamiralen Fredrik Henrik af Chapman i samarbete med Carl August Ehrensvärd. Huset består av fem mindre sammanbyggda längor som bildar ett H. Den märkliga stilblandningen i byggnaden har förundrat besökare i alla tider. Här finns allt från gotik till blekingsk ryggåsstuga och grekiskt tempel. Huset är i mycket en lek med tidens tankar och smakriktningar med influenser från Ehrensvärds italienska resa. Skärva herrgård byggdes med syfte att vara af Chapmans experimentverkstad och tänkarstuga sommartid.

Innanför huvudentrén finns den åttkantiga kupolsalen som influerats av Phanteon i Rom. Ljus strömmar in från de bågformade sidofönstren och takets inglasade lanternin, som på Chapmans tid lyste upp hans stora arbetsbord med olika fartygsmodeller. Stora salen är byggnadens största samlingsplats.

Runt herrgården anlades en park som ursprungligen var i engelsk stil. Till sin hjälp med planen hade af Chapman barndomsvännen och hovarkitekten i London, William Chambers. I parken finns idag ett gotiskt torn, samtida med herrgården, ett tempel i lusthusformat och vid stranden af Chapmans tänkta gravkammare där han dock aldrig kom att vila. I gamla tider låg även i parken en provbassäng för hydrodynamiska experiment, i vilken båtmodeller testades, och även en mossgrotta/eremitgrotta tänkt som plats för enskilda tankar.

Hamnen anlades samtidigt med herrgården och sjövägen var i gammal tid den vanligaste förbindelseleden mellan Skärva och Karlskrona.

Skärva Herrgård fick ny ägare 2013 och under sommaren 2014 påbörjades en omfattande renovering av byggnader, park och hamn. En ny era i herrgårdens historia tar form och förutom musikevenemang planeras en mängd aktiviteter som till exempel seminarier, konstutställningar, bröllop och möjlighet till övernattning i vackra gästrum i huvudbyggnad och Annex. Titta in på Skärva Herrgårds hemsida för att läsa mer.