INGMAR BERGMAN OCH MUSIKEN – levande soundtrack & filmklipp ur Ingmar Bergmans värld
En av Ingmar Bergmans absoluta favoritpianister, Roland Pöntinen, framför några av de musikstycken som Ingmar Bergman ofta använde i sina filmer. Det blir musik av bland annat Chopin (Höstsonaten och Viskningar och rop), Schumann (Musik i mörker och Fanny & Alexander), Bach (Tystnaden, Saraband och Fanny & Alexander) och Schubert (Larmar och gör sig till).
Marie Nyreröd, som gjort dokumentärer för SVT om och med Ingmar Bergman, är kvällens ciceron och berättar om hans musik, och visar filmklipp.
Medverkar gör också en stråkkvartett med medlemmar från Musica Vitae och Amadeakvartetten:
Erika Sävström Engman – violin
Sara Jefta – violin
Daniel Eklund – viola
Lena Müller – cello
14 juli 2018 skulle Ingmar Bergman fyllt 100 år. Bergmanåret firas under hela 2018.
För Ingmar Bergman var musiken den allra viktigaste konstarten. Han brukade säga ”Om jag var tvungen att välja mellan att förlora hörseln eller synen – då skulle jag behålla hörseln”.
Förfriskningar i pausen ingår i biljettpriset
Konserten ges i samarbete med CIFF – Carl International Film Festival som äger rum i Karlskrona 24-29 augusti.
________________________________________________________________
INGMAR BERGMAN OCH MUSIKEN
För Ingmar Bergman var musiken den allra viktigaste konstarten. Han brukade säga ”Om jag var tvungen att välja mellan att förlora hörseln eller synen – då skulle jag behålla hörseln”. Det är ett anmärkningsvärt uttalande av en filmregissör, världsberömd för sitt bildspråk. Ingmar Bergmans kärlek till musiken manifesteras i de flesta av hans filmer, från Musik i mörker från 1948, till Saraband från 2003.
Sina sista år tillbringade Ingmar Bergman ensam på Fårö. Ensam, men med musiken som viktigt sällskap. Ur sin stora samling LP-skivor valde han omsorgsfullt ut vad eftermiddagen skulle ägnas åt. Han kunde ringa sina många telefonvänner, och rapportera hur kaninerna, som bodde under hans hus, ogillade när han spelade Bruckner, men igelkotten älskade Mozart. En av dem han ofta ringde till var tv-producenten Marie Nyreröd. År 2004 gjorde hon tre dokumentärer om och med Ingmar Bergman. Hon producerade också hans Sommar i P1 för Sveriges Radio år 2005. Det programmet ägnade Ingmar Bergman helt åt musiken, och avslutade med frågan ”Varifrån kommer musiken?”.
Ingmar Bergman hyste också stor kärlek till musiker, kanske allra främst till pianister. Ofta var hans rollkaraktärer musiker, och konsertpianister finns porträtterade i Vargtimmen, Ansikte mot ansikte och Höstsonaten. En av hans absoluta favoritpianister var Roland Pöntinen.
ROLAND PÖNTINEN – piano
Roland Pöntinen debuterade som 17-åring med Kungliga Filharmonikerna och har sedan dess framträtt med betydande orkestrar över hela världen. Bland höjdpunkterna märks konserter med Los Angeles Philharmonics i Hollywood Bowl, med Philharmonia Orchestra i Paris och London samt framträdanden på London Proms i Royal Albert Hall. Pöntinen har samarbetat med dirigenter som Esa Pekka Salonen, Leif Segerstam och Jevgenij Svetlanov för att nämna några. Han har gästat många av de stora festivalerna, däribland Schleswig-Holstein, Ruhr Klavier Festival, Mostly Mozart i New York samt Verbierfestivalen och samarbetat med artister som Christian Lindberg, Håkan Hardenberger, Martin Fröst, Svante Henryson, Nobuko Imai, Joakim Milder, Love Derwinger, Torleif Thedéen, Janine Jansen, Ulf Wallin, Nicolai Gedda och Barbara Hendricks. Hans intresse för dans har lett till samarbeten med Kathleen Quinlan, Mats Ek, Paul Taylor Dance Company, Roy Assaf, Örjan Andersson och Lilly Zetterberg. Han är särskilt tilltalad av intimiteten i recitalformen och av att komponera spännande program. Under de senaste säsongerna har Pöntinen gett soloaftnar i New York (The Frick Collection), Wigmore Hall i London, Bogotá, Istanbul och Verbier. I januari 2017 spelade han pianostämman i Messiaens Turangalîla-symfoni med Kungliga Filharmonikerna under Sakari Oramo. Roland har initierat flera festivaler, t.ex. Pianorama i Konserthuset, Stockholm 2017 och är från 2018 konstnärlig ledare för Båstad Chamber Music Festival. Han har gjort en inspelning av Bernsteins Age of Anxiety med Arctic Philharmonic Orchestra under Christian Lindberg som utkommer under jubileumsåret 2018. Roland Pöntinen har gjort drygt 100 skivinspelningar och är även verksam som tonsättare och arrangör. 2001 valdes han in som ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien och erhöll året därpå den kungliga guldmedaljen Litteris et Artibus för framstående konstnärlig gärning.