posted on by Musik på Skärva
Loading Events

« Alla evenemang

  • OBS! DETTA EVENEMANG HAR REDAN VARIT

MALENA ERNMAN & MATS BERGSTRÖM – Jubileumskonsert af Chapman – Del 1

September 9 @ 19:00

| Free

Malena Ernman & Mats Bergström

Jubileumskonsert af Chapman 300 år – Del 1

I den första konserten i jubileumsserien hör vi Malena Ernman – sång och Mats Bergström – gitarr i en ljuvlig konsert inspelad i den vackra Kupolsalen på herrgården.

I år är det 300 år sedan skeppsbyggaren F H af Chapman föddes. Då Musik på Skärva ger sina konserter på Skärva Herrgård, som uppfördes av af Chapman, vill vi vara med och uppmärksamma jubileet. Två konserter filmades under sommaren 2021 och den 9 september, på af Chapmans födelsedag, har båda dessa premiär. Under konserternas gång berättar Herman Lindqvist den spännande historien om den berömde skeppsbyggaren. Första delen av historien hör ni i konserten Del 1, och den andra i Del 2.

Programmen kommer att ha tema av den musik som Chapman mötte under sina år i London, Paris, Stockholm och de musikaftnar han gav i sina två bostäder i Karlskrona i slutet av 1700-talet.

Konserterna sänds online och har premiär den 9 september kl 19.00 via den här hemsidan och Musik på Skärvas sidor på Facbook och Youtube. Sändningarna kan du se gratis och är också möjliga att se i efterhand.

>>Se konserten här

 

PROGRAM

G F Händel:
Lascia chio pianga
Verdi prati
Crude furie

W A Mozart:
Abendempfindung
Voi che sapete
Non so più

C W Gluck:
Mille pene, ombre moleste

H Purcell:
Music for a while
An evening hymn

C M Bellman:
Fredmans sång Nr. 64, ”Fjäriln vingad”
Släng din peruk

J H Roman:
Allegro ur Drottningholmsmusiken

 

OM ARTISTERNA

Malena Ernman – mezzosopran
”Malena är ett unikum, jag känner ingen sångare som påminner det allra minsta om henne. Med åren har hon övat upp sin rösts förmåga till vad som är mänskligt möjligt vad snabbhet och omfång beträffar.” – Anne Sofie von Otter.

Malena Ernman är en av de handfull artister i världen som lyckats med att kombinera en operakarriär i högsta världsklass med att nå ut till den breda publiken. Hon har sjungit titel- och huvudroller på operahusen i Wien, Paris, Amsterdam, Bryssel, Berlin, Zürich och Barcelona, hennes skivor har sålt trippel platina och hennes sommarkonserter under 11 år på Dalhalla är en av världens största klassiska konserter. Hon har även skrivit boken ”Scener ur hjärtat” ut, som Malena skrivit tillsammans med sin make Svante Thunberg och sina döttrar. Innan pandemin stängde ner medverkade Malena i musikalen ” Så som i himmelen” som gick för utsålda hus under två år på Oscarsteatern i Stockholm. Nu är Malena aktuell i huvudrollen Edith Piaf Gabriella i musikalen ”Piaf”, med premiär 1 oktober på Göta Lejon i Stockholm.
Mats Bergström – gitarr
Gitarristen Mats Bergström (f. 1961 i Gävle) växte upp i en musikerfamilj i Stockholm. Efter examen från Kungl. Musikhögskolan i hemstaden, ett läsår i London och debutkonsert i Wigmore Hall verkade han under 1980-talet främst som studiomusiker på såväl elektrisk som akustisk gitarr. Två års studier vid Juilliard School i New York i början av 1990-talet följdes av en medveten inriktning på kammarmusik. Idag hörs han ofta som ackompanjatör vid sidan av någon av våra främsta sångare eller som gränsöverskridande solist och ensemblemusiker.

Inom ramen för BBC Proms 2011 gjorde han succé i Royal Albert Hall med Electric Counterpoint av Steve Reich. Året därpå utkom hans inspelning av samma verk på CD och Blu-ray. I hans diskografi märks även Schuberts Die schöne Müllerin med Olle Persson (Caprice), My Love med Malena Ernman (BIS), Sånger utan ord med Georg Riedel (Naxos), Tárrega: Guitar Music (Naxos) samt Dadodado (Mats Bergström Musik).

Under de senaste konsertsäsongerna har uppdrag med Mahler Chamber Orchestra, Ensemble Modern, London Sinfonietta, Barcelona 216, Anne Sofie von Otter och Malena Ernman fört honom till Wiener Musikverein, Berliner Philharmonie, Royal Festival Hall (London), Teatro Colón (Buenos Aires) Théâtre du Châtelet (Paris) och Dalhalla (Rättvik). Han har också presenterat sin tolkning av Bachs samlade verk för soloviolin, Sei Solo, i Kulturhuset i Ytterjärna.

Mats Bergström är sedan 2006 ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien. 2011 förlänades han medaljen Litteris et Artibus.

Information

Datum:
9 September, 2021
Tid:
19:00
Pris:
Free

Arrangör

Musik på Skärva

Plats

Online