posted on by Musik på Skärva
Loading Events

« Alla evenemang

  • OBS! DETTA EVENEMANG HAR REDAN VARIT

LISA RYDBERG & LISA LÅNGBACKA – Sägner i folkton

1 November, 2018 @ 19:00 - 21:00

| 295 kr

SÄGNER I FOLKTON – en kväll med folkmusik och sägner om väsen i den blekingska folktron

Duon LISAS – Riksspelman Lisa Rydberg – fiol & Lisa Eriksson Långbacka -  accordeon. Ingemar Lönnbom – berättare.

Fram till 1772 var den 1 november alltid vikt för Alla Helgons dag. Det var en viktig dag i folktron inte bara för att minnas de som gått före, utan också en kväll fylld av mystik runt det okända.  Den här kvällen 2018 kurar vi skymning på Skärva Herrgård och lyssnar till fantastisk folkmusik av duon LISAS, och till Ingemar Lönnbom som delar med sig av sin kunskap om väsensägner från den blekingska folktron. Kakelugnarna i Kupolsalen är tända och marschaller lyser vägen upp till Herrgården.

Förfriskningar i pausen ingår i biljettpriset.

>>Köp biljetter här

 

Om LISAS och albumet Fiddle & Accordion Conversations

”Fenomenalt vackert och smakfullt…”
- Tidningen Vi

”Jag vet inte vad det är med musikduon LISAS men lokalerna där de spelar tycks alltid vara för små. (- – -) Tillsammans låter de det klassiska och folkmusiken flöda samman i något som känns både självklart och eget. ”
-  Lars Westin, Arbetarbladet

 

”Nydanat traditionellt. Sökande existentiellt. Minimalistiskt exceptionellt. (- – -) Vi hör ett skarpsinnigt musikerskap… Två instrument blir ett och en person blir två, i en dialog som förmedlar rofylld stämning, vacker harmoni, berörande djup och fjäderlätt sinnlighet.”
- ur Manifestjuryns motivering till priset för årets Folk 2018

… två mycket lyhörda och innerliga musiker, skickliga och musikaliska som fåMusiken står i centrum, alltid, och mer samspelta musiker får en leta efter.”
- Camilla Dal, Gefle Dagblad

”…ett slags undertryck, en undertext, i vilken de viktiga sakerna händer… episk och händelserik. ”
- ur PO Tidholms recension av Fiddle & Accordion Conversations, Dagens Nyheter, betyg 5/5 

___________________________________________________________

DUON LISAS
Upplev LISAS musikaliska samtal med rötter i svensk folkmusik och barock. Duon bildades 2011 efter att violinisten Lisa Rydberg och accordeonisten Lisa Långbacka från varsitt håll fått höra: ni borde spela tillsammans! Repertoaren består av egna kompositioner vid sidan av personliga tolkningar av traditionella låtar. Debutalbumet Fiddle and Accordion Conversations har hyllats av kritikerna och valdes till ett av århundradets viktigaste folkmusikskivor i tidningen LIRA samt tilldelades Manifestpriset 2018 i kategorin Årets folk. Duon samarbetar även med artister som Lena Willemark, Sofia Karlsson, Staffan Hellstrand och norska stråkorkestern Trondheimsolistene.

LISA RYDBERG
Lisa Rydberg, riksspelman och barockviolinist,  började spela fiol i femårsåldern och har sedan dess delat sin tid mellan klassisk musik och folkmusik. På Kungliga Musikhögskolan blev hon den första någonsin att studera en kombination av dessa båda genrer på Individuell studiegång. Därefter gick hon Diplomutbildningen på barockfiol. Numera är hon frilansande musiker med ett brett register. Förutom i duon Lisas, framträder hon tillsammans med Gunnar Idenstam med Bach på svenska. Hon medverkar även i turnén Jul I folkton, improvisationsgruppen Ritualia och i Sofia Karlsson band. Hon figurerar också i flera mindre barockensembler, lägger stråk på popalbum och komponerar musik. Lisa har gett ut fem skivor i eget namn: Swedish Wedding Tunes, Vinterskrud, Östbjörka samt – tillsammans med Idenstam – Bach på svenska och Bach på svenska – Tyska klockorna. År 1999 erövrade hon titeln Riksspelman och har även tilldelats Pekkos Gustafs hederspris samt Spel Stinas medalj.

LISA ERIKSSON LÅNGBACKA
Lisa Eriksson Långbacka är född i Gamla Uppsala och har vuxit upp i ett hem fyllt av musik. Lisas sätt att utforska dragspelets möjligheter är helt unikt. Hon rör sig inom många genrer men har sin utgångspunkt i folkmusik. Lisa har medverkat på ett flertal skivinspelningar och turnerat med artister som Tomas Ledin och Höga Kusten Kapellet, Sofia Karlsson, Dan Berglund, Lena Willemark, Norrbotten Big Band m.fl. Lisa är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Under 2014 var Lisa kapellmästare för Cullbergbalettens kritikerrosade 11th Floor och våren 2015 medverkar hon som pianist och accordeonist i Cabaret vid Det Kongelige Teater i Köpenhamn. Lisa också har blivit utnämnd till “Årets Dragspelare”.

 

 

Information

Datum:
1 November, 2018
Tid:
19:00 - 21:00
Pris:
295 kr

Arrangör

Musik på Skärva

Plats

Skärva Herrgård
Skärva Herrgård
+ Google Map