posted on by Musik på Skärva
Loading Events

« Alla evenemang

  • OBS! DETTA EVENEMANG HAR REDAN VARIT

JOHAN GRADEN & OLÄGENHETER – Kammarjazz

27 September, 2018 @ 19:00 - 21:00

| 295 kr

JOHAN GRADEN & OLÄGENHETER – Kammarjazz 

Missa inte den här unika kvällen på Skärva Herrgård, med nyskriven musik som suddar ut gränserna mellan kammarmusik och jazz. Helt enkelt kammarjazz! Ensemblen Olägenheter består av några av Sveriges mest eftertraktade musiker, alla högst aktiva på den svenska och de europeiska jazz och improvisations-scenerna. Tillsammans täcker de en enorm spännvidd över olika musikstilar och genrer, alltifrån samarbeten med Georg Riedel, Nils Landgren, Esbjörn Svensson och Pat Metheny till Håkan Hellström, Loney Dear och Ane Brun. Referenserna och influenserna är alltså otaliga hos dessa musiker och kanaliseras i arbetet med Olägenheter.

Johan Graden – Piano & Komposition
Josefin Runsteen – Violin
Per Texas Johansson – Klarinetter, Flöjt & Såg
Pär-Ola Landin – Kontrabas
Konrad Agnas – Trummor & Slagverk

>>Köp biljetter här

Förfriskningar i pausen ingår i biljettpriset

___________________________________________________________________

Skrivet om skivan:

“Starkt lysande och personlig jazz – Detta är melodiös kammarmusik/kammarjazz, fast med små horn på. Den romantiska klassiska musiken och delar av jazzhistorien spökar i bakgrunden. Det hela är smeksamt och oberäkneligt. Vackra, stillsamma melodier med vispsväng till utmanas av stämmor som går på tvärs eller av fria improvisationsryck. Gradens gäng har skapat välstrukturerad, äventyrlig och helt originell musik. Mycket belönande och kul att lyssna på!”
- Alexander Agrell, Sydsvenskan 8/2-18


“Det slår mig till exempel med pianisten Johan Gradens debutskiva, som rör vid både jazz och kammarmusik, hur otillräckligt det vore att referera till en akademisk benämning som Third stream. För Gradens musik är mycket mer än så – i kraft av sin egenart/../..poängen med ”Olägenheter” är snarare hur sömlöst olika musikaliska element övergår i varandra. Det finns en enorm täthet i själva spelet, som aldrig förlorar greppet om det kompositoriska underlaget. En sann jazznerv.”

- Johannes Cornell, DN 9/2-18

“Gradens kompositiva etos bär likheter med Wayne Shorters, genomkomponerat med mycken luft för interaktion och improvisation, en inte alltid enkel förening men som hos Graden, liksom hos Shorter, slutar lyckligt. Och spelet! Det känns som att vi här ställs inför en pianist som är i början av en stor resa. Och har man sedan högsta kvalitet på övriga poster så blir det så här bra.”
- Magnus Östnäs, LIRA

 

Johan Gradens Olägenheter

Ensemblen Olägenheter skapar en mångfacetterad och ständigt föränderlig kammarjazz, baserad på originalkompositioner av pianisten Johan Graden. Harmonik inspirerad av 1900-talets klassiska mästare blandas med vibrerande jazz-ostinaton, visslingsbara melodier med udda taktarter. En bagatell virvlar förbi, följd av en hommage till Poulenc, både avväpnande och utmanande. Inte helt enkel musik att etikettera måhända, men det tillhör ensemblens själva grundpelare – att tillåta musiken föra sin egen talan.

Utöver sitt arbete med Olägenheter-ensemblen är Johan Graden bland annat medlem i Ale Möllers XenoMania-projekt och Dan Berglunds (E.S.T.) nybildade kvartett, och har även samarbetat med artister som Sofia Karlsson, Anne Sofie von Otter, Rikard Wolff och Anna Järvinen mfl.

 

Foto header: Mats Äleklint

Information

Datum:
27 September, 2018
Tid:
19:00 - 21:00
Pris:
295 kr

Arrangör

Musik på Skärva

Plats

Skärva Herrgård
Skärva Herrgård
+ Google Map