posted on by Musik på Skärva
Loading Events

« Alla evenemang

  • OBS! DETTA EVENEMANG HAR REDAN VARIT

GUNNAR IDENSTAM & LISA RYDBERG – Bach på svenska II – Tyska klockorna

30 October, 2014 @ 19:00 - 21:00

| 250 kr

Gunnar Idenstam, tramporgel och Lisa Rydberg, violin släpper i september Bach på svenska – Tyska klockorna, uppföljningen till den hyllade duons första album och det blir denna musik som vi får njuta av under kvällens konsert. Nya danssatser av Bach, sida vid sida med svensk folkmusik. Lisa Rydberg och Gunnar Idenstam har de senaste åren turnérat i Tyskland, Norge, Danmark, Slovenien, Scheweiz  och Holland med detta succéprogram! Skärva Herrgårds stora sal passar perfekt för musik från den här tiden. Med sina klassiska utbildningar som grund, och med båda fötterna i den svenska folkmusiktraditionen, bjuder Gunnar och Lisa upp fader Bach till dans i hans egna danssatser sida vid sida med svenska polskor. De gemensamma nämnarna är många – melodilinjer, harmoniföljder, betoningar, ornamenteringar och rytmiska dragningar, vilka tillsammans ger det sväng som båda stilarna eftersträvar.Under barocken fanns inte samma tydliga uppdelning mellan ”klassisk” musik och ”folkmusik” som vi är vana vid idag, utan en levande tradition av danser som ibland skrevs ned, ibland fördes vidare muntligt.  I organisters tjänst i Sverige under 1700-talet ingick att vid bröllop och andra fester spela upp till dans tillsammans med bygdens spelmän och det är onekligen en kittlande tanke att dessa notkunniga musiker, ofta av utländsk härkomst, kanske någon gång lärde en svensk spelman en Menuet, en Bourrée eller en Courante från hemlandet, kanske till och med en från Johann Sebastians hand….  Och hur hade svenska spelmän då spelat Bach? Bach och de svenska spelmännen…tänk om dom faktiskt möttes?

I biljettpriset ingår dryck med tilltugg i pausen.  Köp biljetter här

_____________________________________

 

PROGRAM – “Bach på svenska – Tyska klockorna” 30 oktober klockan 19.00

Gunnar Idenstam – tramporgel
Lisa Rydberg – violin

Program meddelas under konserten

 

 

OM ARTISTERNA

Gunnar Idenstam – organist

Konsertorganisten, kompositören och folkmusikern Gunnar Idenstams uppväxt präglades av krocken mellan 70-talets folkrock och symfonirock och den kyrkliga miljö som introducerade honom för orgeln som instrument. Idag förenar han dessa influenser i sin musik, då han bygger broar mellan den franska katedralmusik traditionen och symfonisk rock och svensk folkmusik. För att hitta plattformen för den genrebreddande musik han gör och utövar idag gick han den långa vägen via Kungliga Musikhögskolan i Stockholm till Paris, där han skolades i den franska virtuosa traditionen under den legandariska Marie-Claire Alain. Han erhöll solistdiplom och högsta möjliga utmärkelser i både Sverige och Frankrike. 1984 vann han som hittills ende nordeuropé den prestigefyllda internationella tävlingen i improvisation “Grand Prix de Chartres”. Sedan 1986 gör han internationell karriär som konsertorganist. Hans senaste solo CD innehåller hans arrangemang av orkesterverk av Ravel (Bolero, La Valse etc.) och Debussy (La Mer). Tillsammans med Benny Andersson, Orsa Spelmän och Musikhögskolan i Piteås kammarkör uruppförde han nyligen Benny Anderssons specialskrivna verk En skrift i snön (text: Kristina Lugn) under invigningen av Orgel Acusticum vid Luleå tekniska universitet. År 2012 tilldelas han Musikaliska Akademiens stora interpretpris för sitt förnyande av orgelkonsten. Priset delades ut av Hans Majestät Kung Carl den XVI Gustaf. I juni 2013 mottog han den kungliga medaljuen Litteris et artibus för sina framstående insatser som musiker. Idenstam är ledamot av Kungliga Musikaliska akademien sedan maj 2013.

 

Lisa Rydberg – barockviolinist och Riksspelman

Lisa omfamnade fiolen i femårsåldern och blev snabbt ”tvåspråkig”. Hennes studier vid Musikhögskolan vittnar om sökandet efter ett uttryck bortom genregränserna; ett år på den klassiska Musikerutbildningen ledde henne så småningom vidare till en examen i Individuell studiegång – hon blev den första någonsin i Sverige att studera en kombination av klassiskt och folkmusik – och därefter till Diplomutbildningen på barockfiol. Lisa är numera frilansande musiker med ett brett register; hon är den ena halvan i duon Bach på svenska, medverkar i turnén Jul I folkton, improvisationsgruppen Ritualia, duon LISAS och Sofia Karlsson band. Hon figurerar också i flera mindre barockensembler, lägger stråk på popalbum och komponerar musik. Lisa har gett ut fyra skivor i eget namn: Swedish Wedding Tunes, Vinterskrud, Östbjörka och Bach på svenska. År 1999 erövrade Lisa titeln Riksspelman. Hon har även tilldelats Pekkos Gustafs hederspris samt Spel Stinas medalj.

 

Information

Datum:
30 October, 2014
Tid:
19:00 - 21:00
Pris:
250 kr
Event Category:
Boka biljetter:
http://Köp biljetter

Arrangör

Musik på Skärva

Plats

Skärva Herrgård
Skärva Herrgård
+ Google Map