posted on by Musik på Skärva
Loading Events

« Alla evenemang

  • OBS! DETTA EVENEMANG HAR REDAN VARIT

FRANS HELMERSON & ROLAND PÖNTINEN – Kammarafton

27 October, 2016 @ 19:00 - 21:00

| 350 kr

Cellisten Frans Helmerson är en av Sveriges riktigt stora internationella namn och den här kvällen bjuds det på kammarmusik på mycket hög nivå i Skärva Herrgårds kupolsal.  Tillsammans med Roland Pöntinen, en av Sveriges mest framgångsrika pianister, ges ett program med både bredd och höjd. Faurés vackra Elégie, fantastiska sonater av giganterna Beethoven och Brahms och spännande svensk komposition av Ingvar Lidholm (född 1921 och medlem av Måndagsgruppen).

Köp biljetter här>>

PROGRAM

Fauré Elégie

Beethoven Sonata A dur op. 69

- Paus-

Lidholm Quattro Pezzi

Brahms Sonata e moll op 38

OM ARTISTERNA

Frans Helmerson – cello

Cellisten Frans Helmerson är en av Sveriges riktigt stora internationella namn. Han började spela cello när han var åtta år, tidigt 1950-tal. Sedan följde studier i Göteborg, Rom och London, bland annat för mästaren Mstislav Rostropovitj som enligt Helmerson öppnade hans ögon för att det fanns en ”femte växel” även i musiken.
Debuten skedde i Stockholm och under ett långt cellistliv har Frans Helmerson turnerat och konserterat som solist, kammarmusiker och dirigent världen över, i Europa, USA, Asien och Ryssland.
Frans Helmerson är också en flitig och uppskattad pedagog och har väglett mängder av framgångsrika cellister. Han innehar en professur vid Musikhögskolan i Köln och vid Escuela Superior de Musica Reina Sofía i Madrid, samt är för närvarande också gästlärare i Berlin vid Hochschule für Musik Hanns Eisler.
Även som kammarmusiker intar Frans Helmerson en särskild plats och är en frekvent gäst på internationella festivaler, som den i Verbier och Pablo Casals-festivalen, bägge i Frankrike, och Raviniafestivalen i Chicago. Han är själv konstnärlig ledare för Umeå-Korsholm internationella festival för kammarmusik. 2002 grundade han framgångsrika Michelangelo String Quartet med Mihaela Martin, Stephan Picard och Nobuko Imai.
Han är representerad på en rad inspelningar, bland annat av Dvoráks och Sjostakovitjs cellokonserter, Brahms dubbelkonsert och Bachs solosviter för cello. Hans Dvorák-inspelning omtalas som en av de bästa i världen.

Roland Pöntinen – piano
Roland Pöntinen är en av Sveriges mest framgångsrika konsertpianister. Som sjuttonåring debuterade han med Kungliga Filharmonikerna och har sedan dess framträtt med många av de mest betydande orkestrarna över hela världen. Bland höjdpunkterna märks konserter med Los Angeles Philharmonic i Hollywood Bowl, Philharmonia Orchestra på Théâtre du Châtelet i Paris och Royal Festival Hall i London och framträdanden vid The Proms i Royal Albert Hall. Bland dirigenterna som Pöntinen samarbetat med finns namn som Esa-Pekka Salonen, Paavo Järvi, Myung-Whun Chung, David Zinman och Rafael Frühbeck de Burgos.

Med virtuositet och insiktsfull musikalitet rör sig Pöntinen bekvämt i en repertoar som sträcker sig från barock till nyskrivna verk. I samband med 200-årsjubilerandet av Schumann och Chopin 2010 gav han en rad soloaftnar och framträdanden med orkester samt medverkade i Jan Schmidt Garres film ”Chopin at the Opera” som sändes som Veckans konsert i SVT.

Roland Pöntinen är även verksam som tonsättare och 1998 uruppfördes hans Blue Winter med stor framgång i Carnegie Hall, New York, med Philadelphia Orchestra under Wolfgang Sawallisch. I London 2010 uruppfördes Danse serpentine för klarinett och piano tillägnat Martin Fröst som fick lysande recensioner i The Times.

Bland de över nittio skivinspelningarna kan nämnas Pianorama med musik ur filmer som Diva, Eyes Wide Shut, Amarcord och For Agnès, inspelningar av Alfred Schittkes kammarmusik och pianomusik av Ferrucio Busoni. Bland de allra senaste inspelningarna finns också Tangophoria tillsammans med trombonisten Christian Lindberg och bandoneonisten Jens Lundberg.

Roland Pöntinen är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien och har erhållit den kungliga guldmedaljen Litteris et Artibus för framstående konstnärlig gärning.

 

 

Information

Datum:
27 October, 2016
Tid:
19:00 - 21:00
Pris:
350 kr

Arrangör

Musik på Skärva

Plats

Skärva Herrgård
Skärva Herrgård
+ Google Map